Logo Coneco

Volg ons

blog

Coneco gaat weer naar school

Groeiacademie

Zeker nu de markt weer aantrekt heeft nieuwe aanwas van jonge mensen bij Coneco hoge prioriteit. Ik houd mijn ogen en oren open en ga actief op zoek naar mbo’ers en hbo’ers met ambities en affiniteit met techniek. Nou, ze zijn er zeker! In elk geval op het ROC Tilburg. Ik was er onlangs op bezoek en werd aangenaam verrast.

Via via lag er een lijntje met het ROC Tilburg. Ik hoorde enthousiaste verhalen over dit opleidingscentrum, de sfeer, het hoge niveau en de nauwe banden met het bedrijfsleven. Dat prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Ik nam contact op met Cees van Gerwen, directeur school voor Mechatronica, Maintenance en Engineering bij ROC Tilburg en vroeg of ik eens langs mocht komen.

Halen en brengen

Nou is tijd voor iedereen duur en spaarzaam. Als ik zo’n vraag stel, vind ik dat ik niet alleen maar kan halen, maar ook moet brengen. Tijdens de voorbereiding van dit bezoek bedacht ik dat we de Coneco Groeiacademie ook extern zouden kunnen inzetten, in de vorm van gastcolleges en stages. Ik zie een aantal van mijn collega’s vol overgave lessen meet- en regeltechniek geven of een jongere een paar dagen praktijkervaring laten opdoen. Want, zo dachten wij, meet- en regeltechniek leer je niet op school…

Vooroordelen

Dit vooroordeel werd tijdens mijn rondgang langs de praktijklokalen snel onderuitgehaald. Ik was verbaasd én blij verrast toen ik een opstelling zag met uiteenlopende gebouwinstallaties gekoppeld aan… Priva. Een ander vooroordeel: op een ROC zitten alleen maar jonge mensen. Mis! In Tilburg is twee derde deeltijd. 66 Procent van de studenten is professional en leert bij om zijn vak uit te diepen, te verbreden of te specialiseren. En dat kan hier. Zeker als je ziet wat een potentieel er voor de klas staat. Praktijkbegeleiders die naast hun werk lesgeven, omdat ze hun kennis graag willen delen. Net zoals mijn collega’s op ROC Tilburg praktijk- of gastdocent zouden kunnen zijn of studenten begeleiden bij hun stage, onderzoek of afstuderen. Maar ik zie sommige van mijn collega’s hier ook weer in de schoolbanken zitten om hun kennis uit te diepen, te verbreden of zich te specialiseren. Na dit bezoek is één ding zeker: Coneco gaat naar school! Wellicht om te halen, maar zeker ook om te brengen!

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep