Logo Coneco

Volg ons

blog

Binnenklimaat ín een binnenklimaat

Innovatie

Onze projectleiders meet- & regeltechniek kennen de markt én vanuit hun technische interesse ook de vele toekomstige mogelijkheden van ons vak. Vanuit hun achtergrond en kennis gaan hun ambities vaak verder dan die van een installateur of gebouwbeheerder. Matthijs Noordergraaf schetst toekomstscenario’s voor de gebouwautomatisering.

“Als ik de toekomstscenario’s van ons vak zou moeten beschrijven, komen er twee woorden in me op die de ontwikkelingen weergeven: integratie en individualisering. Wat het eerste woord betreft werken we als Coneco al aan steeds verdergaande integratie. Bijvoorbeeld van verschillende installaties én systemen. Regelden we ‘vroeger’ de techniek in voor een verwarmingsinstallatie, nu integreren we meteen de WKO-installatie. 

Het wordt steeds normaler dat we bij de inbedrijfstelling naast ‘temperatuur’ ook zaken als ‘lichtintensiteit’ en ‘luchtkwaliteit’ meenemen. En ik ben net samen met opdrachtgever Schulte & Lestraden weer aan een nieuw bGrid-project begonnen. Als je ziet hoe daar de verschillende systemen aan en met elkaar verbonden worden… Dat geeft richting voor de toekomst. 

Gebouwautomatisering koppelen we steeds meer aan kantoorautomatisering én aan mobiele telefoons. Een reservering van een kantoorkamer is voor ‘ons’ systeem een seintje om bijvoorbeeld de luchtbehandeling op te starten. Alle koppelingen maken verschillende functies mogelijk: van een vergaderkamer reserveren tot een zwervende bureaustoel terugvinden. 

Dat brengt me op mijn tweede denkrichting als het om de toekomst van ons vak gaat: individualisering. Met de mobiele telefoon kunnen we steeds meer zelf diverse functies van de gebouwautomatisering bedienen. De individualisering op ons vakgebied zie ik bijvoorbeeld ook terug in het ontwerpen van kleinere verwarmingsunits. De tijd van een hele kantoorzaal in één keer verwarmen is voorbij. Het zogenaamde hybride en flexibel werken maakt een open kantoorruimte steeds gesegmenteerder. Zo zie je al vaker belcellen, vergaderboxen en stilteruimtes op de werkvloer ontstaan. Dat zorgt voor een binnenklimaat ín een binnenklimaat. En deze ‘individuele’ kantoorruimtes worden qua bediening natuurlijk weer ‘geïntegreerd’ in het gehele gebouwbeheersysteem.

Met dergelijke ontwikkelingen, ontstaan totaal nieuwe gebouw-, kantoor- en samenwerkingsconcepten. Hierin meedenken en innoveren vanuit ons vakgebied gebouwautomatisering fascineert en daagt uit.” 

Lees ook de blog over de toekomstvisie van Michael Goudswaard over digitale tweelinggebouwen, de blog van Peter Bosma over het zoeken van de optimum binnen Trias Energetica, de blog van Dennis Baks over het zelflerend vermogen van gebouwen en de blog van Tom Stout over Remote Maintenance

volg coneco 2

Volg ons voor meer blogs en inspiratie

We willen u informeren en inspireren met mooie cases, interessante blogs en bevlogen vakinhoudelijke verhalen. Volg ons via onze sociale kanalen.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep