Logo Coneco

Volg ons

blog

Algemene voorwaarden zijn nutteloos

Coneco

Weg ermee, met die algemene voorwaarden. We hebben ze wel hoor! En voor de liefhebber nieten we achter onze offerte vier pagina’s onleesbare regels met mitsen en maren. Wat mij – en Coneco – betreft zijn de Algemene Voorwaarden passé.

Ondernemen is een mooi spel van gunnen en gegund krijgen, een spel van onderhandelen over prijzen en de daarbij behorende producten en dienstverlening. Maar het is vooral een spel van samen mooie dingen maken, samen een opdracht goed inrichten, slimme en innovatieve oplossingen bedenken voor de uitdagingen die je onderweg tegenkomt.

Dan is het toch jammer dat je, voordat je aan dat mooie spel van samenwerking begint, gaat steggelen over wiens Algemene Voorwaarden de meeste waarde hebben? Nou gebeurt dat steggelen tussen de werkelijke opdrachtgever en opdrachtnemer eigenlijk nooit. Het zijn de juristen die kritisch kijken naar onleesbare zinnen. Vakmensen die verstand hebben van hún juridische vak, maar niet van het vak van de mensen die de opdracht moeten uitvoeren. Wij hadden ook zo’n jurist maar elke keer kwam de opdrachtgever dan met nóg meer juristen, waardoor wij er ook weer extra moesten inhuren. Bovendien, de Algemene Voorwaarden van de opdrachtgever winnen het altijd. Dat ligt niet aan onze jurist en het ligt niet aan ons. Het ligt aan de verhouding ‘opdrachtgever : opdrachtnemer’. Of op z’n Hollands gezegd: “Wie betaalt, bepaalt”.

“Als er wat fout gaat, dan lossen we het op!”

Nu werken we als volgt: aan het begin van het ondernemersspel nemen we de Algemene Voorwaarden van de klant. We lezen ze na op ‘bijzonderheden’ en als we er mee uit de voeten kunnen, dan gaan we lekker samen aan de slag. En als er wat fout gaat? Nou, dan lossen we het gewoon op! Elke ondernemer die trots is op zijn werk en passie heeft voor zijn vak, wil dat een opdracht goed wordt opgeleverd, dat het functioneert en dat zijn klant tevreden is. En als er iets mis gaat, dan zorg je ervoor dat het weer goed komt. Want de opdrachtgever verwacht een oplossing van ons, niet van onze jurist, want die heeft geen verstand van regeltechniek. En wij wel.

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep