Logo Coneco

Volg ons

Werken bij Coneco - Ashwien Anandbahadoer

Technical sales engineer

“Het technische aspect van je werk komt samen met commerciële elementen als je samen met de accountmanager bij klanten je ontwerp en offerte presenteert. Voor deze functie moet je een teamplayer zijn en samen willen winnen. Vind je techniek en commercie leuk en wil je je blijven ontwikkelen? Dan ben je geknipt voor het werk van technical sales engineer!”

Vacature

Wat moet je weten en kunnen voor deze functie?

Het is belangrijk dat je minimaal een MTS-opleiding en/of kennis van lucht- en waterbehandeling hebt. En je moet kunnen programmeren, voor PRIVA in ons geval. Maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Je moet techniek én commercie leuk vinden. Dat ‘leuk vinden’, nieuwsgierig zijn, willen bijleren, ontdekken, zijn factoren waar je energie van krijgt. De techniek verandert met de dag, geen opdrachtbeschrijving is hetzelfde. Dat betekent dat je vaak dingen moet opzoeken, uitpluizen en uitvinden. Alle rest die je nodig hebt, kun je leren.
Natuurlijk moet je een technische basis hebben, in de installatie- of elektrotechniek, liefst met het specialisme automatisering of installatie. HTS of minimaal mbo niveau 4. Zelf heb ik elektrotechniek gestudeerd, mbo. Toen ik op het hbo zat, merkte ik dat ik aan het werk wilde. Via een kennis, die stage had gelopen bij Coneco, ben ik hier gaan praten. Dat klikte meteen. Ik kwam wel kennis over meet- en regeltechniek tekort. Die heb ik naast mijn baan opgedaan; via Coneco heb ik KLI-A gedaan. En ik heb ook commerciële trainingen gevolgd. Die helpen mij een gesprek of aanvraag commerciëler in te steken, een vraag sturender stellen, spelen met bezuinigingsposten…

“Het is een samenspel tussen verschillende collega’s en een een-tweetje van de technical sales engineer met de accountmanager.”

Je moet in deze functie tegen je verlies kunnen en tegelijkertijd de wil hebben om te winnen. Het klinkt misschien gek, maar veel van mijn denk-, calculeer- en ontwerpwerk doe ik ‘voor niks’. Onze opdrachtgevers besteden aan; voor dezelfde opdracht vragen ze bij meerdere concullega’s offertes op. Dat betekent in de praktijk: winnen en verliezen. Als je verliest, moet je evalueren en kijken wat de volgende keer beter kan en als je wint doe je energie op voor de volgende ‘wedstrijd’. En dat doe je niet alleen! Het is een samenspel tussen verschillende collega’s en een een-tweetje van de technical sales engineer met de accountmanager. Kortom, ben je een teamplayer, vind je techniek en commercie leuk en wil je je tijdens en naast je werk blijven ontwikkelen dan ben je geknipt voor het werk van technical sales engineer.

Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?

Mijn werk bestaat uit veel verschillende handelingen en werkzaamheden. Op maandag nemen we met onze managementondersteuning, en mijn vier collega technical sales engineers de werkvoorraad voor de week door. Samen bepalen we wie welke offertes gaat behandelen. Ik werk graag aan grote en complexe projecten, zoals het fulfilment center van bol.com, het nieuwe Onderwijs- en Zelfstudie Centrum van Tilburg University of de nieuwe gebouwen voor technologie opleidingen van Fontys Hogeschool op de campus van TU/e. Daar zitten innovatieve ontwerpen met onder meer BREEAM en WELL-building principes achter. Dat vind ik interessant. Een andere collega ontwerpt en rekent weer liever aan uitbreidingsprojecten of aan kleinere opdrachten. Het prettige bij Coneco is dat je samen bepaalt wat je die week gaat oppakken.
Een groot deel van mijn werk vindt op ons kantoor plaats. Maar komt het soms beter uit met je thuissituatie of een dikke file, dan kun je ook vanuit huis achter een laptop werken. Daarnaast ga ik regelmatig op pad met de accountmanager. Daar komt het technische aspect van je werk samen met commerciële elementen.

“Omdat ons vak en de installatietechniek voortdurend in ontwikkeling zijn, vraagt het om het actief bijleren en bijhouden van innovaties.”

Inhoudelijk ziet mijn werk er als volgt uit: op basis van de Technische Omschrijving, Principeschema’s en Functielijsten maak ik een ontwerp. Dat toets ik aan het (werktuig)bouwkundig bestek. Vervolgens maak ik er een calculatie van en zo ontstaat de offerte. Dit is natuurlijk simpel gezegd; een groot deel van mijn werk is het ontwerpen van de meet – en regeltechniek. Omdat ons vak en de installatietechniek voortdurend in ontwikkeling zijn, vraagt het om het actief bijleren en bijhouden van innovaties. Dat doe ik door veel te lezen, opzoeken op internet, vragen stellen aan mijn collega’s en af en toe een training te volgen.
Een ander belangrijk aspect van mijn werk is het contact met (potentiële) klanten. Soms heb ik extra informatie nodig, dan bel of mail ik. Andersom bellen zij mij met vragen; hoe ik bepaalde functionaliteiten in de offerte heb verwerkt of op welke posten we kunnen bezuinigen… Hier komen je commerciële vaardigheden van pas. De verschillende werkzaamheden in combinatie met de vrijheid van werken maken deze baan erg mooi. Het is mijn eerste baan en ik werk hier inmiddels al zeven jaar. Dat zegt wel iets over hoe leuk ik het werk vind.

Wie zijn jouw gesprekspartners?

Naast mijn contacten met klanten heb ik veel onderling contact met mijn vijf collega’s technical sales engineer. Met hen spar ik veel. Ik werk nauw samen met onze managementondersteuning en natuurlijk met de accountmanagers. Daarnaast heb ik regelmatig contact met Projectleider service en onderhoud en projectleider meet en regeltechniek zeker als het om een offerteaanvraag van een bestaande klant gaat. Verder spreek ik onze software engineers en technical support regelmatig; hen heb ik vooral nodig al het gaat om slimme en innovatieve oplossingen.

Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?

De sfeer onder elkaar is uniek: informeel en collegiaal. Zeker omdat ik veel collega’s ‘nodig’ heb om mijn werk optimaal te kunnen doen, is het prettig dat de sfeer goed is, dat je bij elkaar kunt aankloppen en dat iedereen bereid is je te helpen. Bij Coneco heb je je eigen taak, maar je doet het toch samen. Daarnaast vind ik de vrijheid heel prettig. Ik kan zelf mijn werk inrichten en indelen. Bijvoorbeeld een middag vrij nemen als ik dat wil is eigenlijk nooit een probleem. En dan maak ik het ’s avonds wel af. Ik heb collega’s die graag een dag thuis werken en als er in de privésfeer iets is, dan wordt er ook altijd gekeken naar wat mogelijk is.

Ashwien Anandbahadoer combineert op dit moment de functie Technical Sales Engineer met zijn nieuwe functie Accountmanager.

Werkenbij

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep