Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Nieuwbouw Ashram College is duurzaam en toekomstbestendig

Het nieuwe gebouw van het Ashram College in Nieuwkoop is duurzaam, toekomstbestendig en energieneutraal. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van de nieuwe school was uiteraard een prettig binnenklimaat. Coneco leverde hieraan ook een bijdrage en zorgde voor de regeltechniek van de centrale installatie.

Op de plaats van het voormalige gemeentehuis in het centrum van Nieuwkoop staat het nieuwe gebouw van het Ashram College, een kleinschalige school voor vmbo en havo. Het schoolgebouw, een ontwerp van architectenbureau Broekbakema, is compact: rondom een centraal hart zijn er drie gebouwvleugels, waardoor alle afdelingen dicht bij de centrale ruimte van de school liggen. Aannemer Vink+Veenman en onze opdrachtgever installatiebedrijf Schulte & Lestraden waren nauw bij de realisatie van het nieuwe pand betrokken. Coneco was verantwoordelijk voor de projectleiding, ontwikkeling, engineering en inbedrijfstelling van het regeltechnische deel.

Breeam-methodiek
Al vroeg in het voortraject kregen we de vraag de centrale regeltechniek te realiseren en hebben we ons samen met Vintis installatieadviseurs gebogen over het ontwerp van de installatie. De regeltechniek van de installaties in het Ashram College verzorgen we met Priva Blue ID. We leverden de regelkast, diverse Priva Comforte naregelingen, de veldapparatuur en zorgden daarnaast voor de hard- en software. Het schoolgebouw is zeer duurzaam ontworpen. Het ontwerp is gebaseerd op de Breeam-NL certificering en er zijn verschillende duurzame maatregelen genomen. Het gebouw is volledig energieneutraal (EPC=0) dankzij onder meer goede isolatie, gebruik van bodemwarmte en ruim 350 zonnepanelen op het dak, die het gebouw voorzien van energie. De toegepaste energiezuinige led-verlichting sturen we aan via BTR-modules van Metz-Connect, die we met een Modbus-koppeling vanuit Priva bedienen.

Comfortabele leer- en werkomgeving
Een ander belangrijk uitgangspunt bij de bouw is, dat het nieuwe pand een prettig binnenklimaat biedt. Daarom zijn al vanaf het voortraject de kwaliteit van het ontwerp en van de uitvoering zorgvuldig bewaakt. Op die manier is niet alleen een duurzame installatie gerealiseerd, maar ook een gezonde en comfortabele leer- en werkomgeving voor de leerlingen en docenten. Het gebouw heeft het Frisse Scholen label klasse B voor luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Begin februari hebben de leerlingen hun intrek in het nieuwe gebouw genomen; de officiƫle opening is in maart.

Meer lezen over de hoge mate van duurzaamheid bij de nieuwbouw van het Ashram College? Lees deze blog van Arnold Baardman. Benieuwd naar andere projecten, waarbij wij een comfortabel binnenklimaat op scholen realiseren? Lees dan onze blogs over Kindercampus Rembrandtkwartier en Tabor College Werenfridus.

Afbeelding: Architectenbureau Broekbakema

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep