Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Comfortabel binnenklimaat voor Tabor College Werenfridus


Het gebouw van Tabor College Werenfridus in Hoorn is weer toekomstbestendig, dankzij een combinatie van renovatie en nieuwbouw. Het vernieuwde schoolgebouw is duurzaam, veilig, flexibel en voldoet aan belangrijke eisen, zoals het ‘frisse scholen’ beleid. Coneco zorgt voor een comfortabel binnenklimaat voor de ruim 1500 leerlingen en hun docenten.

Opdrachtgever Klaver Klimaattechniek B.V. vroeg ons de regelinstallatie en de bekabeling van de school voor havo, atheneum, gymnasium en tweetalig onderwijs uit te voeren. Het gebouw is gedeeltelijk nieuw gebouwd en gedeeltelijk gerenoveerd, waarbij veel details van het oorspronkelijke gebouw uit 1954 zijn behouden, zoals een beeldbepalende buitengevel, een oud trappenhuis en glas-in-lood ramen. Een nieuwe centrale hal verbindt het oude gedeelte met de nieuwbouw. Het pand voldoet aan alle moderne gebruikerseisen, heeft een oppervlakte van ruim 12.000 m2 en bevat behalve klaslokalen onder meer kantoren en een sporthal met vier zalen.

Beter leren in een frisse school
Het ‘frisse scholen’ beleid is bij deze installatie bepalend voor de regelstrategieën. De lokalen zijn voorzien van individuele regelingen met verstelmogelijkheid en worden geregeld op verse lucht, CO2 en temperatuur. In het gebouw regelen we met een laag temperatuurtraject (warmtepompen) en maken we gebruik van een centraal change-over systeem, waarbij we verwarmen en koelen door dezelfde leiding. Zo zijn er geen vier maar twee leidingen nodig, die (afhankelijk van de condities) voor verwarming of koeling zorgen. We regelen het systeem met Priva Blue ID, TC History en CX naregelingen. In nauw overleg met de opdrachtgever zijn er meerdere varianten naregelingen toegepast. Via een smart koppeling is de installatie verbonden met de E-installatie. Zo schakelen de individuele naregelingen automatisch in en uit op basis van aanwezigheid en bijvoorbeeld bij overwerk.

Terug naar de vertrouwde locatie
Tijdens de verbouwing, die in 2016 begon, zijn de 1500 leerlingen en 160 medewerkers elders ondergebracht. In mei 2018 konden zij het vernieuwde gebouw weer in gebruik nemen, waarna de laatste puntjes op de i zijn gezet. Niet alleen voor wat het klimaatbeheer betreft, maar bijvoorbeeld ook bij de inrichting van het buitenterrein, waar deze zomer aan gewerkt is. De officiële opening van het pand is in oktober van dit jaar gepland.

Als u meer wilt weten over de renovatie en nieuwbouw van Werenfridus, bekijk dan de visualisatie van de verbouwing. Bent u benieuwd naar mijn werk als Projectleider MRK of geïnteresseerd in werken bij Coneco? Ook daar vertel ik u graag meer over.

Afbeelding: Tabor College Werenfridus

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep