Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Klimaatbeheer op maat voor nieuwbouw Strabrecht College

Projectrealisatie

We hebben erg prettig samengewerkt met BINX, vooral door de korte lijnen in de communicatie.

Michael Goudzwaard, Projectleider MRK

Na de zomervakantie is het Strabrecht College in Geldrop in een gloednieuw gebouw gestart. De school is volledig energieneutraal, mede dankzij het gebruik van zonnepanelen en een WKO-systeem. Coneco regelt het klimaatbeheer met software op maat. 

De nieuwbouw van het Strabrecht College in Geldrop is duurzaam, circulair en geheel energieneutraal. Het gebouw is 8.000 m2 groot en bestaat uit vier clusters met theorie- en praktijklokalen, studieruimtes en leerpleinen rond een centrale aula. De school heeft dus alle ruimte voor gepersonaliseerd onderwijs aan de ruim 1.000 leerlingen. Onze opdrachtgever BINX Smartility realiseerde dit nieuwbouwproject. Zij schakelden ons in om het klimaatbeheer te regelen met Priva Blue ID, inclusief de regeltechnische bekabeling (via Gouda Elektrotechniek).

Duurzaam en intelligent

Al vroeg in het voortraject zat BINX met Coneco en de leverancier van het WKO-systeem en de warmtepomp om de tafel, waarna het ontwerpen van de installatie kon starten. Na de ontwerpfase zijn de regelkasten gebouwd en geleverd en ondertussen werd de regeltechnische bekabeling aangelegd. Voor de oplevering in juli konden we de klimaatinstallatie inbedrijfstellen. Bij de nieuwbouw van het Strabrecht College zijn veel duurzame oplossingen toegepast. Zo zorgen zonnepanelen voor de duurzame opwekking van energie en zorgt de WKO SKID (GeoComfort) en een elektrische lucht/water/warmtepomp (bij pieklast) voor de warmte- en koude-opwekking. Met energy valves (‘intelligente’ regelkleppen van Belimo) wordt het energieverbruik bemeterd en de flow geregeld. 

Opheffen van onbalans

Om te zorgen voor schone lucht en een comfortabel binnenklimaat staan op het dak van de school vier luchtbehandelingskasten. Voor elk van de vier bouwdelen is er een afzonderlijke kast, die is voorzien van een eigen regeling voor verwarming/koeling van de lucht. Mijn collega Arnout Janze, Engineer Automatisering, licht toe: “De regeling van de LBK’s is behoorlijk uitgebreid geworden. We hebben hiervoor niet de standaard Priva software module gebruikt, maar hebben deze module omgebouwd tot maatwerk, specifiek voor dit project.”
“Met behulp van de LBK brengen we, indien nodig, de temperaturen van de bron in de grond weer in balans. Die bron voorziet het gebouw in de zomer van koude-energie; op dat moment stoppen we de opgewekte warmte-energie in de grond. In de winter zijn deze energiestromen omgedraaid. Dan halen we warmte-energie uit de grond en stoppen we opgewekte koude-energie in de grond. Soms raakt een bron in onbalans, omdat het gebouw meer warmte- dan koude-energie vraagt. Die onbalans kunnen we opheffen door regeneratie: het herstellen van de energiebalans. Wanneer de installatie gaat regenereren, wordt er met de LBK extra warmte-energie in de bron geladen” legt Arnout uit.

Meedenken is essentieel

Eind juli heeft BINX het nieuwe gebouw aan het schoolbestuur opgeleverd. Als Projectleider van Coneco heb ik erg prettig samengewerkt met BINX, vooral door de korte lijnen in de communicatie. Hoe denkt Ronald Puthaar, Meet- en regeltechnicus bij BINX, daarover? “Ik heb de samenwerking met Coneco ook als zeer vakkundig en prettig ervaren. In het voortraject is er heel veel behandeld en overlegd, wat in de loop van het project alleen maar voordelen heeft gebracht. Het meedenken door Coneco is hierin essentieel. De werkzaamheden zijn verlopen zoals gepland, prima. En Coneco is de vooraf gemaakte planning goed nagekomen.”

Gegarandeerd prettig binnenklimaat

“Tijdens het project hebben Projectleider Michael Goudzwaard, Inbedrijfsteller Kevin Manders en Projectmanager Eelco van Veen veel gecommuniceerd. Daardoor bleven wij op de hoogte van de inbedrijfstelling, ook al was ik zelf niet altijd op het project aanwezig. De koppeling tussen en de werking van de WKO en de lucht/water/warmtepomp was voor ons een echte uitdaging bij dit project. Maar gezien de buitentemperaturen van de afgelopen tijd, heeft deze zeker zijn functionaliteit laten zien. Bij een buitentemperatuur van meer dan 30°C kunnen wij gerust een binnenklimaat van 21°C garanderen. Niet dat dit de bedoeling is, maar de klant ervaart dat als zeer prettig” aldus Ronald Puthaar.

Bent u benieuwd naar andere projecten bij de nieuwbouw van scholengemeenschappen, lees dan onze blog over het Christelijk Lyceum Veenendaal of de Curio opleiding Brood & Banket. Meer informatie over de nieuwbouw van het Strabrecht College vindt u op de projectwebsite van BINX of ziet u in deze animatie.

Afbeelding: Strabrecht College

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep