Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Duurzaam klimaatbeheer voor Curio opleiding Brood & Banket

Het nieuwe gebouw voor de opleiding Brood & Banket van Curio (voorheen ROC West-Brabant) in Breda is duurzaam ontworpen. In het gebouw zijn drie bakkerijen waar leerlingen de praktijk van het bakkersvak kunnen leren. Voordat het Coronavirus Nederland in zijn greep kreeg, werkte Coneco mee aan een comfortabel binnenklimaat in deze praktijklokalen én de andere ruimten van het nieuwe schoolgebouw. Curio biedt vmbo- en mbo-onderwijs aan in heel West-Brabant.

De opleiding Brood & Banket van Curio heeft een nieuw gebouw. De nieuwbouw is door middel van een glazen corridor verbonden met één van de bestaande gebouwen op de onderwijscampus in Breda. Het nieuwe schoolgebouw is gasloos en voorzien van verschillende duurzame maatregelen. CIER Architecten maakte het ontwerp, aannemer Slokker Bouwgroep (vestiging Breda) was verantwoordelijk voor de bouw en T-AdCo voor het technisch installatie-advies. Onze opdrachtgever KIN Installatietechniek realiseerde (in opdracht van Slokker Bouwgroep ) de werktuigbouwkundige installaties, waaronder een grote warmtepomp.

Elektrische warmtepomp

In opdracht van KIN Installatietechniek zorgde Coneco voor de meet- en regeltechniek van de installaties, inclusief de bekabeling (via Gouda Elektrotechniek). Dit realiseerden we onder meer met Priva Blue ID, Comforte CX naregelingen en Touchpoint One bedienpanelen voor het gebruiksvriendelijk regelen van de individuele ruimtes. Bij het duurzame pand is een vierpijps elektrische water/water/lucht warmtepomp toegepast. Deze warmtepomp kan zowel verwarmen als koelen, bovendien kan hij verwarmen en koelen tegelijkertijd. De energie uit de verwarming wordt ingezet voor de koeling; de energie uit de koeling voor de verwarming. Een energietekort wordt vanuit de buitenlucht aangevuld.

Drie bakkerijen

We regelen het klimaatbeheer in de school op ruimteniveau. Het nieuwe gebouw heeft verschillende ruimten, die door hun gebruik andere eisen aan het klimaatbeheer stellen. Bij de opleiding Brood & Banket zijn de drie praktijklokalen en de daarbij behorende nevenruimten natuurlijk erg belangrijk: de broodbakkerij, de projectbakkerij en de brood- en banketbakkerij, waar ook chocoladeverwerking en ijsbereiding plaatsvinden. Daarnaast heeft het gebouw onder andere een theorielokaal, spreekkamers en kleedruimten. De bakkerijen zijn voorzien van vloerverwarming en luchtverwarming/-koeling. Het theorielokaal en de spreekkamers hebben vloerverwarming en -koeling.

Korte lijnen

Tijdens de bouw (die slechts zes maanden duurde) en de overige werkzaamheden is het bestaande schoolgebouw in gebruik gebleven. Het realiseren van de meet- en regeltechniek voor de nieuwbouw was voor ons een kortlopend, maar mooi werk. Dat kwam mede door de prettige samenwerking met KIN Installatietechniek en Slokker Bouwgroep, die verantwoordelijk was voor het hele bouwproces binnen de scherp gestelde kaders van de planning. De korte lijnen en snelle reacties droegen bij aan een vlotte uitvoering van het project. De oplevering van onze werkzaamheden was eind december vorig jaar, waardoor de leerlingen zoals gepland begin januari 2020 in hun nieuwe gebouw konden beginnen. De lessen in het nieuwe gebouw waren helaas van korte duur, want vanaf half maart is de school gesloten in verband met het Coronavirus.

Gevolgen Coronavirus

Hoe gaat KIN als installatiebedrijf met de gevolgen van het Coronavirus om? Roy Aertse van KIN: “Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM en ondernemersorganisatie Techniek Nederland. Voor de school moesten we extra werkzaamheden uitvoeren, dat hebben we afgelopen week gedaan. Daarbij kwam het goed uit dat de school nu niet in gebruik is. De planning van onze projecten wijzigt continu, wij proberen onze mensen hierop tactisch in te zetten. Bij dit project hebben we erg fijn met Coneco samengewerkt. Ze spelen in op onze vragen, denken in alle opzichten mee en komen afspraken na. De communicatie binnen en buiten verloopt goed.”

Bent u benieuwd hoe Coneco kan bijdragen aan een prettig binnenklimaat in schoolgebouwen? Bekijk dan onze eerdere blogs over Kindercampus Rembrandtkwartier en Tabor College Werenfridus.

Afbeelding: Curio opleiding Brood & Banket, via KIN Installatietechniek

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep