Logo Coneco

Volg ons

Werken bij Coneco - Ruben Kroezen

Project engineer

Deze blog is geschreven vanuit Rubens vorige functie. Op dit moment bekleedt Ruben de functie van projectmanager.

“Het interessante van mijn werk is de verscheidenheid aan taken en inhoud. Van pure en complexe techniek tot organisatie en communicatie. Maar ik voel me toch vooral meet- en regeltechnicus. Soms in de rol van inbedrijfsteller en dan weer als software engineer. Ik krijg de kans om over veel verschillende schuttingen te kijken, dat maakt dat ik elke dag leer én beter word in mijn vak.”

Project engineer? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Kleine projecten van A tot Z verzorgen

“Je kunt heel veel leren in de praktijk. Dat weet ik uit ervaring, want ik heb hier stage gelopen! Een technische achtergrond en kennis van klimaatinstallaties zijn natuurlijk wel een pre. Helemaal ideaal is een opleiding MRK-A/MRK-C. Ben je Priva-gecertificeerd engineer dan is dat ook fijn, want we werken bij Re3Com-Coneco vooral met Priva. 
Ik heb mbo Elektrotechniek met specialisatie Besturingstechniek gedaan. Na de opleiding ben je natuurlijk nog niet uitgeleerd. Nog steeds leer ik veel bij in de praktijk. Dat moet ook wel, want ik verzorg de kleinere projecten tot € 15.000 van A tot Z. Dat betekent dat ik het technisch tekenwerk voorbereid en controleer en ook meedenk met het regeltechnisch ontwerp. Ik bouw de software op en verzorg de inbedrijfstelling. Als de installatie eenmaal werkt, verzorg ik het beheer hiervan, zodat het verder gefinetuned wordt. Omdat ik allround inzetbaar ben, word ik ook wel eens samen met een collega als inbedrijfstelleringeschakeld op een groter project. Of een collega bereidt de BACnet- en Modbus-koppelingen voor waarna ik de inbedrijfstelling verzorg.”

Hoe ziet je dagelijks werk eruit?
Voor een allrounder is geen dag hetzelfde

“Omdat ik echt een allrounder ben, is mijn werk enorm afwisselend. Zo bestel ik een regelkast bij onze partner Aqualectra en controleer ik de regelschema’s. Ik schrijf de ene dag software en de volgende dag verzorg ik op locatie de inbedrijfstelling. De ene keer voor complexe installaties samen met anderen en de andere keer coördineer ik het volledig zelfstandig. In mijn functie kan ik zelf mijn dagen indelen. Die vrijheid – natuurlijk binnen de opdrachten en termijnen – vind ik heel prettig. Per week werk ik ongeveer twee dagen op kantoor in Ruinerwold en 3 dagen op locatie bij de klant, vaak in het noorden van het land. Daarnaast ben ik eens per maand op onze vestiging in Alblasserdam voor kennisdeelsessies voor inbedrijfstellers of voor een training bij de Coneco Groeiacademie;

Met wie werk je samen?
Met collega’s en met medewerkers van partners en opdrachtgevers

“Ik werk nauw samen met onze Projectleider MRK. Met hem kan ik sparren over de technische aspecten van de installatie. Daarnaast werk ik veel samen met inbedrijfstellers; hen zie ik bij de kennisdeelsessies en bel ik als ik een vraag heb. Ook heb ik regelmatig contact met onze technisch specialisten en software engineers om te sparren over technische vraagstukken. Natuurlijk werk ik veel samen met collega’s van onze partners: de kastenbouwers van Aqualectra of de mensen van Priva. Ik beschouw de specialisten van onze opdrachtgevers – installateurs en eindgebruikers – ook als collega’s. Met hen sta ik op de vloer voor de inbedrijfstelling. Daar heb ik dan verschillende rollen: meet- en regeltechnicus, maar ik houd ook de voortgang van het werk in de gaten. Soms schuurt de planning, dan moet je diplomatiek en daadkrachtig zijn. 

Wat vind je zo interessant aan je functie?
Veel verscheidenheid in taken en inhoud

“Het interessante van mijn werk is de verscheidenheid aan taken en inhoud. Ik ben vooral meet- en regeltechnicus, soms inbedrijfsteller en dan weer software engineer. En voor de kleinere projecten verzorg ik ook het projectmanagement. Het is mooi om verschillende dingen te doen en over diverse schuttingen te kijken. Op grote projecten werk ik in een team van ‘super’ meet- en regelspecialisten. Dat vind ik geweldig.”

Wat maakt Re3com-Coneco tot een prettige werkgever?
Mogelijkheden tot doorgroeien

“Voor mij is ontwikkeling heel belangrijk. Na mijn mbo-opleiding ben ik begonnen met een hbo-opleiding . Maar veel en lang studeren en stilzitten is niks voor mij. Ik leer liever door te doen. Elke dag leer ik weer bij; collega’s staan open voor vragen, geven uitgebreid antwoord, delen hun kennis en ervaring. En de Coneco Groeiacademie biedt mij de extra’s. Zo heb ik deelgenomen aan de ModBus- en BACnet-trainingen en volg ik de kennisdeelsessies. Daarnaast heb ik extern de opleiding MRK-A mogen volgen en start ik binnenkort met de opleiding MRK-C. Ik leer binnen Re3com-Coneco veel.”

Wat biedt Re3com-Coneco jou als extra?
Er wordt hier naar je geluisterd

“Allereerst krijg ik een net salaris met goede arbeidsvoorwaarden en heb ik fijne collega’s. Belangrijk vind ik dat je hier geen nummer bent. Je bent een medewerker, een mens met kennis en ideeën. Er wordt hier naar je geluisterd. Re3Com-Coneco neemt iedereen serieus. Zelfs de directeur is werkelijk geïnteresseerd in wat ik doe en in mijn oplossingen. Als ik Dick zie dan maken we een praatje over het vak. Dat vind ik mooi.”

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep