Logo Coneco

Volg ons

Referentie

Klimaatbeheer op toplocatie: Building 1962

Projectrealisatie

‘Building 1962’. Het voormalige Citroëngebouw, destijds ontworpen door architect Jan Wils, heeft een nieuwe bestemming met kantoren en horecavoorzieningen. Het binnenklimaat in de kantoren op deze toplocatie wordt volledig op de wensen van de verschillende huurders afgestemd.

Het gebied rond het Olympisch Stadion kreeg bij de herontwikkeling de naam The Olympic Amsterdam. Hier staat ook Building 1962, één van de voormalige Citroën-gebouwen waar de auto’s decennialang via de hellingbaan in- en uitreden. Nu biedt het gebouw plaats aan horeca en kantoren, voorzien van alle luxe en comfort. De kantoren worden verhuurd aan een aantal bekende, internationale bedrijven. Onze opdrachtgever Van Galen Klimaattechniek is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installatie en vroeg Coneco te zorgen voor de regeltechnische installatie voor de verschillende huurders. Met Priva Blue ID verzorgen wij de regeltechniek van het gebouwbeheersysteem, we leveren de regelkasten, Comforte CX naregelingen en bekabeling (via Gouda Elektrotechniek).

Meerdere zones
Een WKO-installatie zorgt voor de centrale energievoorziening van het pand en de installaties. De klimaatinstallatie bestaat uit twee regelkasten en vier sub-regelkasten. Het gebouw is verdeeld in verschillende huurderszones en elke zone heeft een eigen databus waarop de naregelingen zijn aangesloten. Het systeem heeft veel integraties, zoals voor verlichting, aanwezigheid en zonwering. Daarnaast is het voorzien van sensoren voor temperatuur, vocht en CO2. Om het energiegebruik nauwkeurig aan de verschillende huurders te kunnen toerekenen, zijn bovendien energiemeters in het gebouwbeheersysteem geïntegreerd.

Natuurlijke ventilatie
Building 1962 heeft diverse bijzondere toepassingen. Na een bouwkundige aanpassing van het pand kregen de beide vides een glazen dak. De vides zijn ter plaatse van het dak te openen door middel van luchtkleppen, waardoor warme lucht naar buiten kan. Door deze natuurlijke ventilatie is ‘s zomers minder afzuiging nodig. Een andere bijzondere toepassing is te vinden in de parkeergarage, onder het pand. Eén van de luchtbehandelingskasten blaast uit in de garage, waardoor deze wordt geventileerd en vorstvrij blijft. Het kantoorgebouw wordt ’s nachts niet geventileerd, de garage wel.

Tweemaal opleveren
Inmiddels is dit langlopende project (we zijn hier gestart in 2017) vergevorderd. Het gebouw als geheel is al opgeleverd; de verschillende huurderswensen worden apart opgeleverd. De meeste kantoren zijn ondertussen in gebruik genomen en wij zijn nu druk bezig met de laatste werkzaamheden. Als ook die zijn afgerond, kunnen alle huurders van Building 1962 prettig werken in een comfortabel binnenklimaat.

Wilt u meer weten over The Olympic Amsterdam, bekijk dan de website of de video over de herontwikkeling van dit gebied.

Afbeelding: Building 1962 Amsterdam

Coneco en Re3Com maken deel uit van HC Groep