“Natuurlijk is het spannend om een project binnen planning en budget te houden. Ons geheim is dat we met een klantteam samen een project van A tot Z uitvoeren van offerte tot aan oplevering. Zo bereiken we optimaal resultaat en vullen we elkaar aan. Er is chemie tussen de collega’s onderling, die mij energie geeft en projecten tot een succes maken.”
Projectmanager? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Verantwoordelijk, vakvolwassen en zelfsturend
Een projectmanager moet overzicht kunnen houden over verschillende projecten tegelijkertijd. Het is belangrijk dat hij goed kan plannen, budgetteren en bewaken. Maar dat is wel héél kort door de bocht. Ik vind zelf dat een projectmanager van alle facetten van het project (minimaal) een beetje moet kunnen en weten. Van het regeltechnisch ontwerp, de engineering tot aan inbedrijfstelling. Niet dat ik zelf de software programmeer, maar het is handig als ik weet hoe de installatie werkt en zelf kan zien of er storingen zijn. En dat ik ook zelf kan inschatten hoeveel tijd een software engineer nodig heeft voor zijn werkzaamheden. Technische kennis van regeltechniek en gebouwautomatisering is noodzakelijk om deze rol goed uit te kunnen voeren. Ik heb als vooropleiding MTS Energietechniek en verschillende cursussen gevolgd.
Als eindverantwoordelijke van het uitvoeringsteam moet je ook leiding kunnen geven en durven nemen, zowel aan klanten als aan collega’s. Hen sturen, begeleiden en motiveren en besluiten kunnen nemen. Mijn collega’s voelen zich allemaal zeer verantwoordelijk voor hun taken, ze zijn vakvolwassen en zelfsturend. Dat alles maakt leiding geven eigenlijk meer begeleiden en bijsturen op basis van een project-brede scope. Gelukkig komt het nauwelijks voor dat ik een pittig gesprek met een collega moet voeren. Samen met de accountmanager ben ik verantwoordelijk voor het resultaat van ons team, dus enige kennis van cijfers en financiën is ook van belang.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Plannen, bewaken en samenwerken
Maandag is een opstartdag, waarin ik het hele team spreek en de ‘klokken gelijk worden gezet’. We starten met het hele team: een korte, informele (staande!) vergadering, waarin de commercie, de projecten en de uitdagingen aan bod komen. Daarna spreek ik met de werkvoorbereider en de projectleider MRK de voortgang van de lopende projecten door. Ik overleg op maandag ook altijd met de accountmanager van ons klantteam. Het is handig als ik weet welke projecten er aan kunnen komen. Meestal heb ik al tijdig zicht op het nieuwe werk, want we nemen met het team de potentiële projecten door. Ik spreek op maandag ook de objectbeheerder om de lopende onderhoudscontracten, aangenomen werk en regieklussen door te spreken.
Wat élke werkdag terugkomt, is het plannen en bewaken van de projecten. Daarnaast houd ik het overzicht over de voortgang van al mijn projecten, loop ik meerwerk na en controleer ik de facturen. Bovendien verzorg ik bestellingen en houd ik contact met onze partners voor de regelkasten en bekabeling.
Ook heb ik wekelijks contact met de projectmanagers van de andere teams in een overleg. Dan delen we kennis en ervaring, uitdagingen en planningen. Eén keer in de maand komen we bijeen met alle leidinggevenden van Coneco en van onze zusterbedrijf Re3Com.
Wie zijn jouw gesprekspartners?
Collega’s, klanten en partners
Binnen Coneco spar ik dagelijks met mijn collega’s uit mijn klantteam. Daarnaast heb ik veel contact met mijn collega-projectmanagers. En ik heb ook veel klantcontact, zeker bij de kick off van een nieuw project. Ik ben ongeveer twee keer per week op pad, vaak met partners voor de bekabeling van een project of met de accountmanager naar een klant. Verder heb ik veel contact met Priva, Aqualectra en partners voor bekabelingswerkzaamheden. En ik bel en mail veel met externe partijen of met partners voor een offerteaanvraag of inkoop. Kortom, een functie waarin continu gecommuniceerd wordt met verschillende partijen.
Wat vind jij zo leuk aan je functie?
Chemie binnen het team; elkaar helpen en aanvullen
Het mooie aan mijn werk vind ik de veelzijdigheid en het begeleiden van een project van A tot Z. Het werken in een compact klantteam vind ik ook prettig. Wij zijn goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar makkelijk aan, inhoudelijk maar ook persoonlijk. Er is chemie tussen ons; daar krijg ik energie van. Ik vind het fijn dat we voor langere tijd of weer opnieuw voor klanten mogen werken, dat betekent dat we ons werk goed doen. Onze klanten beschouw ik eigenlijk ook als collega’s.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Vrijheid binnen een platte organisatie
Coneco is een open en platte organisatie. Ik sta naast en niet boven mijn collega’s. En vice versa. Daarnaast biedt Coneco medewerkers vrijheid. Dat maakt dat we optimaal kunnen presteren, als individu én als team. We nemen elkaar serieus, dat is prettig.
Wat biedt Coneco jou als extra?
Kansen om te groeien
Ik krijg binnen Coneco alle kansen om me te ontwikkelen. Ik ben via de functies calculator en projectleider C&W gegroeid naar mijn huidige functie. Ik wilde graag projectmanager worden. Toen er een nieuw klantteam werd opgestart, heb ik gesolliciteerd op de functie van projectmanager. Coneco heeft me geholpen in die functie te groeien; ik ben begeleid en gecoacht en heb binnen en buiten de Coneco Groeiacademie verschillende trainingen en cursussen gevolgd.
Kevin Manders is binnen Coneco inbedrijfsteller meet- en regeltechniek. Bekijk hier zijn video.
“Het technische aspect van je werk komt samen met commerciële elementen als je samen met de accountmanager bij klanten je ontwerp en offerte presenteert. Voor deze functie moet je een teamplayer zijn en samen willen winnen. Vind je techniek en commercie leuk en wil je je blijven ontwikkelen? Dan ben je geknipt voor het werk van technical sales engineer!”
Wat moet je weten en kunnen voor deze functie?
Het is belangrijk dat je minimaal een MTS-opleiding en/of kennis van lucht- en waterbehandeling hebt. En je moet kunnen programmeren, voor PRIVA in ons geval. Maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Je moet techniek én commercie leuk vinden. Dat ‘leuk vinden’, nieuwsgierig zijn, willen bijleren, ontdekken, zijn factoren waar je energie van krijgt. De techniek verandert met de dag, geen opdrachtbeschrijving is hetzelfde. Dat betekent dat je vaak dingen moet opzoeken, uitpluizen en uitvinden. Alle rest die je nodig hebt, kun je leren.
Natuurlijk moet je een technische basis hebben, in de installatie- of elektrotechniek, liefst met het specialisme automatisering of installatie. HTS of minimaal mbo niveau 4. Zelf heb ik elektrotechniek gestudeerd, mbo. Toen ik op het hbo zat, merkte ik dat ik aan het werk wilde. Via een kennis, die stage had gelopen bij Coneco, ben ik hier gaan praten. Dat klikte meteen. Ik kwam wel kennis over meet- en regeltechniek tekort. Die heb ik naast mijn baan opgedaan; via Coneco heb ik KLI-A gedaan. En ik heb ook commerciële trainingen gevolgd. Die helpen mij een gesprek of aanvraag commerciëler in te steken, een vraag sturender stellen, spelen met bezuinigingsposten…
“Het is een samenspel tussen verschillende collega’s en een een-tweetje van de technical sales engineer met de accountmanager.”
Je moet in deze functie tegen je verlies kunnen en tegelijkertijd de wil hebben om te winnen. Het klinkt misschien gek, maar veel van mijn denk-, calculeer- en ontwerpwerk doe ik ‘voor niks’. Onze opdrachtgevers besteden aan; voor dezelfde opdracht vragen ze bij meerdere concullega’s offertes op. Dat betekent in de praktijk: winnen en verliezen. Als je verliest, moet je evalueren en kijken wat de volgende keer beter kan en als je wint doe je energie op voor de volgende ‘wedstrijd’. En dat doe je niet alleen! Het is een samenspel tussen verschillende collega’s en een een-tweetje van de technical sales engineer met de accountmanager. Kortom, ben je een teamplayer, vind je techniek en commercie leuk en wil je je tijdens en naast je werk blijven ontwikkelen dan ben je geknipt voor het werk van technical sales engineer.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Mijn werk bestaat uit veel verschillende handelingen en werkzaamheden. Op maandag nemen we met onze managementondersteuning, en mijn vier collega technical sales engineers de werkvoorraad voor de week door. Samen bepalen we wie welke offertes gaat behandelen. Ik werk graag aan grote en complexe projecten, zoals het fulfilment center van bol.com, het nieuwe Onderwijs- en Zelfstudie Centrum van Tilburg University of de nieuwe gebouwen voor technologie opleidingen van Fontys Hogeschool op de campus van TU/e. Daar zitten innovatieve ontwerpen met onder meer BREEAM en WELL-building principes achter. Dat vind ik interessant. Een andere collega ontwerpt en rekent weer liever aan uitbreidingsprojecten of aan kleinere opdrachten. Het prettige bij Coneco is dat je samen bepaalt wat je die week gaat oppakken.
Een groot deel van mijn werk vindt op ons kantoor plaats. Maar komt het soms beter uit met je thuissituatie of een dikke file, dan kun je ook vanuit huis achter een laptop werken. Daarnaast ga ik regelmatig op pad met de accountmanager. Daar komt het technische aspect van je werk samen met commerciële elementen.

“Omdat ons vak en de installatietechniek voortdurend in ontwikkeling zijn, vraagt het om het actief bijleren en bijhouden van innovaties.”
Inhoudelijk ziet mijn werk er als volgt uit: op basis van de Technische Omschrijving, Principeschema’s en Functielijsten maak ik een ontwerp. Dat toets ik aan het (werktuig)bouwkundig bestek. Vervolgens maak ik er een calculatie van en zo ontstaat de offerte. Dit is natuurlijk simpel gezegd; een groot deel van mijn werk is het ontwerpen van de meet – en regeltechniek. Omdat ons vak en de installatietechniek voortdurend in ontwikkeling zijn, vraagt het om het actief bijleren en bijhouden van innovaties. Dat doe ik door veel te lezen, opzoeken op internet, vragen stellen aan mijn collega’s en af en toe een training te volgen.
Een ander belangrijk aspect van mijn werk is het contact met (potentiële) klanten. Soms heb ik extra informatie nodig, dan bel of mail ik. Andersom bellen zij mij met vragen; hoe ik bepaalde functionaliteiten in de offerte heb verwerkt of op welke posten we kunnen bezuinigen… Hier komen je commerciële vaardigheden van pas. De verschillende werkzaamheden in combinatie met de vrijheid van werken maken deze baan erg mooi. Het is mijn eerste baan en ik werk hier inmiddels al zeven jaar. Dat zegt wel iets over hoe leuk ik het werk vind.
Wie zijn jouw gesprekspartners?
Naast mijn contacten met klanten heb ik veel onderling contact met mijn vijf collega’s technical sales engineer. Met hen spar ik veel. Ik werk nauw samen met onze managementondersteuning en natuurlijk met de accountmanagers. Daarnaast heb ik regelmatig contact met Projectleider service en onderhoud en projectleider meet en regeltechniek zeker als het om een offerteaanvraag van een bestaande klant gaat. Verder spreek ik onze software engineers en technical support regelmatig; hen heb ik vooral nodig al het gaat om slimme en innovatieve oplossingen.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
De sfeer onder elkaar is uniek: informeel en collegiaal. Zeker omdat ik veel collega’s ‘nodig’ heb om mijn werk optimaal te kunnen doen, is het prettig dat de sfeer goed is, dat je bij elkaar kunt aankloppen en dat iedereen bereid is je te helpen. Bij Coneco heb je je eigen taak, maar je doet het toch samen. Daarnaast vind ik de vrijheid heel prettig. Ik kan zelf mijn werk inrichten en indelen. Bijvoorbeeld een middag vrij nemen als ik dat wil is eigenlijk nooit een probleem. En dan maak ik het ’s avonds wel af. Ik heb collega’s die graag een dag thuis werken en als er in de privésfeer iets is, dan wordt er ook altijd gekeken naar wat mogelijk is.
Ashwien Anandbahadoer combineert op dit moment de functie Technical Sales Engineer met zijn nieuwe functie Accountmanager.
“Mijn werk heeft veel verschillende kanten: ik ben techneut, maar ook een sales-man. Ik ben Coneco-collega, maar ook een collega van onze klant. In mijn functie mag ik die ‘twee’ collega’s helpen én ik moet kritisch kunnen zijn. Dat is hier mogelijk: Coneco heeft een open cultuur en een open mind. Daarom werk ik hier al zestien jaar!”
Projectleider Service en Onderhoud? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Kennis van lucht- en waterbehandeling en programmeren
Het is belangrijk dat je minimaal een MTS-opleiding en/of kennis van lucht- en waterbehandeling hebt. En je moet kunnen programmeren, voor PRIVA in ons geval. Maar er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Ik ben Projectleider Service en Onderhoud geworden via de LTS, mavo, vakopleiding klimaattechniek A, B en C en meet- en regeltechniek. Ik heb programmeercursussen bij Priva gevolgd en heel veel in de praktijk geleerd. Je kunt zo veel van elkaar leren terwijl je werkt. Ik leid nu zelf ook collega’s intern op.
Naast die technische en programmeerkennis, is het ook belangrijk dat je het leuk vindt om in contact te treden met mensen: klanten, collega’s, leveranciers… En dat je de balans vindt tussen klantwens, techniek en rendement. Kijk, een technicus wil altijd het beste, die is voortdurend op zoek naar het gouden randje. Dat begrijp ik, want techniek is mooi en kan altijd beter. Maar als je ín en vóór een bedrijf werkt dan moet je ook commercieel durven denken en handelen. Dan moet je, soms met pijn in je hart, genoegen nemen met een bronzen randje. Of dat bronzen randje aanbevelen.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Onderweg weg naar klanten
Zestien jaar geleden ben ik bij Coneco begonnen als inbedrijfsteller. Toen ik genoeg ervaring had opgedaan met projecten, werd ik service technicus, waarbij ik voor storingen en onderhoud bij klanten verantwoordelijk was. Sinds 8 jaar ben ik Projectleider Service en Onderhoud. In deze functie ben ik, na de oplevering van projecten, verantwoordelijk voor ‘objecten’. Oftewel: voor een geselecteerde groep van (grote) klanten ben ik het aanspreekpunt voor al hun service- en onderhoudsvragen over hun klimaatinstallatie. Dit is technisch zeer uitdagend; bijna dagelijks leg ik de puzzel hoe iets beter of duurzamer kan. Dit doe ik niet alleen, maar met mijn collega servicetechnici.
Mijn agenda is leidend, maar je voelt ‘m al… Als er bij een van mijn klanten iets aan de hand is, ga ik schuiven. Ik ga daarom vandaag toch niet naar Coneco, maar naar het stadhuis van Lelystad. En als ik daar dan toch in de ‘buurt’ ben, rijd ik langs Ikea Zwolle, waar we aan het testen zijn. Als Projectleider Service en Onderhoud ben je veel onderweg. Ik ben zo’n twee dagen bij klanten en twee dagen bij Coneco. Vaak werk ik één dag per week thuis. Om bijvoorbeeld dingen in alle rust uit te pluizen of te bestuderen. Of omdat ik naar de fysio moet. Thuis werk ik op mijn studeerkamer. Daar zit ik ’s avonds ook wel eens te werken. Of dingen te lezen. Een echte technicus weet wel waarom. Ik wil alle mogelijkheden kennen, bijblijven. Soms sla ik door, dan houd ik de deur van de werkkamer dicht!
Wie zijn jouw gesprekspartners?
Van congresgebouw tot turnhal
Ik heb een paar omvangrijke eindklanten: RAI, Ahoy Sportboulevard Dordrecht, Elisabeth Ziekenhuis, Stadhuis Lelystad, Ikea Zwolle. Bij deze klanten is altijd wel werk te doen. Dan komt er een uitbreiding, een interne verhuizing of de turnhal wordt toch een deel van de schaatsbaan.
Natuurlijk ben ik in dienst van Coneco, maar ik ben ook het verlengstuk van de facilitaire of technische afdeling van de klant. Dat betekent dat ik bij een oplevering door de projectleider dus mijn Coneco-collega, soms een kritische noot kraak. Of andersom een meningsverschil heb met de klant. In de praktijk krijg ik schouderklopjes van zowel Coneco als de klant en als iets niet goed gaat, hoor ik het ook. Maar de algemene teneur is: van fouten leer je en die los je op!
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Werkplezier hebben en maken
Bij Coneco heb ik het erg naar mijn zin. Voor mijn gevoel heeft iedereen hier plezier in zijn werk. We mogen hier samen werkplezier hebben en maken! Samen aan een project werken is gewoon leuk! En er zijn altijd mogelijkheden om (van elkaar) bij te leren. Je hebt en krijgt hier veel vrijheid en verantwoordelijkheid; je, mag buiten de lijntjes kleuren en dingen uitproberen, bij problemen en discussies word je altijd geholpen en ondersteund… En dat Dick ondanks de werkrelatie zegt: “Thuis is het belangrijkst”. Het is hier goed geregeld. Mijn vriendin, die ook werkt, zegt zelfs: “Bij jullie is het niet goed geregeld; het is héél érg goed geregeld.”
Deze blog is geschreven vanuit Rubens vorige functie. Op dit moment bekleedt Ruben de functie van projectmanager.
“Het interessante van mijn werk is de verscheidenheid aan taken en inhoud. Van pure en complexe techniek tot organisatie en communicatie. Maar ik voel me toch vooral meet- en regeltechnicus. Soms in de rol van inbedrijfsteller en dan weer als software engineer. Ik krijg de kans om over veel verschillende schuttingen te kijken, dat maakt dat ik elke dag leer én beter word in mijn vak.”
Project engineer? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Kleine projecten van A tot Z verzorgen
“Je kunt heel veel leren in de praktijk. Dat weet ik uit ervaring, want ik heb hier stage gelopen! Een technische achtergrond en kennis van klimaatinstallaties zijn natuurlijk wel een pre. Helemaal ideaal is een opleiding MRK-A/MRK-C. Ben je Priva-gecertificeerd engineer dan is dat ook fijn, want we werken bij Re3Com-Coneco vooral met Priva.
Ik heb mbo Elektrotechniek met specialisatie Besturingstechniek gedaan. Na de opleiding ben je natuurlijk nog niet uitgeleerd. Nog steeds leer ik veel bij in de praktijk. Dat moet ook wel, want ik verzorg de kleinere projecten tot € 15.000 van A tot Z. Dat betekent dat ik het technisch tekenwerk voorbereid en controleer en ook meedenk met het regeltechnisch ontwerp. Ik bouw de software op en verzorg de inbedrijfstelling. Als de installatie eenmaal werkt, verzorg ik het beheer hiervan, zodat het verder gefinetuned wordt. Omdat ik allround inzetbaar ben, word ik ook wel eens samen met een collega als inbedrijfstelleringeschakeld op een groter project. Of een collega bereidt de BACnet- en Modbus-koppelingen voor waarna ik de inbedrijfstelling verzorg.”
Hoe ziet je dagelijks werk eruit?
Voor een allrounder is geen dag hetzelfde
“Omdat ik echt een allrounder ben, is mijn werk enorm afwisselend. Zo bestel ik een regelkast bij onze partner Aqualectra en controleer ik de regelschema’s. Ik schrijf de ene dag software en de volgende dag verzorg ik op locatie de inbedrijfstelling. De ene keer voor complexe installaties samen met anderen en de andere keer coördineer ik het volledig zelfstandig. In mijn functie kan ik zelf mijn dagen indelen. Die vrijheid – natuurlijk binnen de opdrachten en termijnen – vind ik heel prettig. Per week werk ik ongeveer twee dagen op kantoor in Ruinerwold en 3 dagen op locatie bij de klant, vaak in het noorden van het land. Daarnaast ben ik eens per maand op onze vestiging in Alblasserdam voor kennisdeelsessies voor inbedrijfstellers of voor een training bij de Coneco Groeiacademie;
Met wie werk je samen?
Met collega’s en met medewerkers van partners en opdrachtgevers
“Ik werk nauw samen met onze Projectleider MRK. Met hem kan ik sparren over de technische aspecten van de installatie. Daarnaast werk ik veel samen met inbedrijfstellers; hen zie ik bij de kennisdeelsessies en bel ik als ik een vraag heb. Ook heb ik regelmatig contact met onze technisch specialisten en software engineers om te sparren over technische vraagstukken. Natuurlijk werk ik veel samen met collega’s van onze partners: de kastenbouwers van Aqualectra of de mensen van Priva. Ik beschouw de specialisten van onze opdrachtgevers – installateurs en eindgebruikers – ook als collega’s. Met hen sta ik op de vloer voor de inbedrijfstelling. Daar heb ik dan verschillende rollen: meet- en regeltechnicus, maar ik houd ook de voortgang van het werk in de gaten. Soms schuurt de planning, dan moet je diplomatiek en daadkrachtig zijn.
Wat vind je zo interessant aan je functie?
Veel verscheidenheid in taken en inhoud
“Het interessante van mijn werk is de verscheidenheid aan taken en inhoud. Ik ben vooral meet- en regeltechnicus, soms inbedrijfsteller en dan weer software engineer. En voor de kleinere projecten verzorg ik ook het projectmanagement. Het is mooi om verschillende dingen te doen en over diverse schuttingen te kijken. Op grote projecten werk ik in een team van ‘super’ meet- en regelspecialisten. Dat vind ik geweldig.”
Wat maakt Re3com-Coneco tot een prettige werkgever?
Mogelijkheden tot doorgroeien
“Voor mij is ontwikkeling heel belangrijk. Na mijn mbo-opleiding ben ik begonnen met een hbo-opleiding . Maar veel en lang studeren en stilzitten is niks voor mij. Ik leer liever door te doen. Elke dag leer ik weer bij; collega’s staan open voor vragen, geven uitgebreid antwoord, delen hun kennis en ervaring. En de Coneco Groeiacademie biedt mij de extra’s. Zo heb ik deelgenomen aan de ModBus- en BACnet-trainingen en volg ik de kennisdeelsessies. Daarnaast heb ik extern de opleiding MRK-A mogen volgen en start ik binnenkort met de opleiding MRK-C. Ik leer binnen Re3com-Coneco veel.”
Wat biedt Re3com-Coneco jou als extra?
Er wordt hier naar je geluisterd
“Allereerst krijg ik een net salaris met goede arbeidsvoorwaarden en heb ik fijne collega’s. Belangrijk vind ik dat je hier geen nummer bent. Je bent een medewerker, een mens met kennis en ideeën. Er wordt hier naar je geluisterd. Re3Com-Coneco neemt iedereen serieus. Zelfs de directeur is werkelijk geïnteresseerd in wat ik doe en in mijn oplossingen. Als ik Dick zie dan maken we een praatje over het vak. Dat vind ik mooi.”
Arnold Baardman is binnen Coneco verantwoordelijk voor het ontwikkelen en bestendigen van Sales & Customer Relations. Dat houdt volgens Arnold in: “Regie en verantwoordelijkheid nemen, afspraken nakomen, garantie bieden over het totaal zonder meerwerkkosten en niet weglopen voor fouten. Dáár gaat het om.”
“Complexe software-puzzels. Dat vind ik mooi! Hoe moeilijker, hoe interessanter. Geef mij een softwarevraagstuk met WarmteKoudeOpwekking, complete luchtbehandeling en bodemopslag, Dan moet ik mijn hersens kraken. En daarna weer wat standaard configuraties. Die afwisseling is fijn.”
Engineer automatisering meet- en regeltechniek? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Kennis van de twee kanten van de installatie
Voor deze functie moet je beide kanten van de installatie kennen. Enerzijds (Priva) softwarekennis, want programmeren en configureren zijn belangrijke taken binnen mijn functie. Anderzijds is het ook echt noodzakelijk dat je de werktuigbouwkundige kant van een installatie beheerst. De opleidingen KLI-C en/of MRK-C zijn van grote waarde voor deze functie. Daarnaast moet je als engineer de wil hebben om continu te blijven leren. Want dit vakgebied is echt in ontwikkeling; er gebeurt heel veel in de wereld van installatie- en meet- en regeltechniek.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Programmeren, configureren en monitoren
Op basis van de regeltechnische omschrijving en de kasttekening bedenk ik hoe de installatie werktuigbouwkundig kan gaan functioneren en welke consequentie dit heeft voor de software. Uiteraard kijk ik dan ook naar mogelijkheden om het zo efficiënt mogelijk te bouwen. Vervolgens bouw ik de softwarematige aansturing per installatiedeel op. Hierbij bepaal ik of de modules van Priva toereikend zijn of dat het nodig is om een eigen softwaremodule te configureren. Vervolgens ga ik daadwerkelijk aan de slag en met het configureren van de softwaremodulen en zet deze in de meest optimale volgorde achter elkaar. Ik ben dus meer aan het configureren dan ‘code aan het schrijven’.
Als ik klaar ben en de kasten zijn opgebouwd, dan gaat de inbedrijfsteller aan de slag met het testen en in bedrijfstellen van de totale installatie. Hij test de hardware, dus de gezamenlijke installatiedelen, met mijn software. Via de regelcomputer gaat de installatie draaien. Het grootste softwarematige deel van een project is nu klaar en dan komt het ‘monitoren’ ofwel het optimaliseren van de totale installatie. Dat betekent dat ik tot aan de oplevering van het project op afstand de werking van de installatie volg. Ik kijk hoe de installatie reageert op dag-, nacht- en weekritme en hoe de eindgebruikers het binnenklimaat ervaren. Per project ben ik wekelijks een half uur aan het observeren, bijstellen en finetunen. Ik werk ook mee in het offertetraject; ik denk mee of en hoe de wens van de klant softwarematig kan worden opgelost voor deze mogelijke nieuwe opdracht. En ik maak een inschatting van de uren die ik nodig heb om het project te maken. Zo kunnen we gezamenlijk een passend budget neerzetten voor onze klant.
Met wie werk je samen?
Sparren met collega’s
Ik werk in het opstarttraject veel samen met de projectleider MRK en de elektrotechnisch tekenaars. Staat een installatie softwarematig in de steigers dan heb ik veel contact met de inbedrijfsteller. En natuurlijk spar ik regelmatig met mijn collega-engineers. Samen zijn we innovatief bezig; steeds weer op zoek naar praktische en knappe oplossingen voor complexe installaties.
Ik ben nauwelijks op locatie. Maar af en toe ga ik wel mee met de inbedrijfsteller, om gevoel te houden met de W-kant van de installatie.
Wat vind jij zo interesssant aan je functie?
Slim tijd of kosten besparen
Slim en efficiënt programmeren. Dat kan betekenen dat ik voor een installatie een slimme tijd- of kostenbesparende softwarematige oplossing zie. Het kan ook een project zijn met complexe installatiedelen en verschillende klimaatbehoeften. Ik ben nu aan het programmeren voor het fulfilmentcentrum van 50.000 m2 van bol.com. Op zo’n project ben ik trots. Het mooiste is om te zien dat mijn werk echt werkt. Dat een inbedrijfsteller dankzij mijn software goed kan doorwerken en dat hij een installatie soepel in bedrijf kan stellen.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Respect voor medewerkers
Werknemers staan bij Coneco op 1. Natuurlijk wil Coneco geld verdienen en projecten goed draaien, maar altijd met respect voor de medewerkers. Je wordt hier als werknemer en als mens erg gewaardeerd. Dat maakt dat de sfeer hier goed is. Iedereen is bereid om je te helpen, dingen uit te leggen. Dat viel mij op toen ik hier acht jaar geleden kwam werken. En dat hoor ik ook weer terug van de nieuwe collega’s. Je doet het hier echt samen.
Wat biedt Coneco jou als extra?
Flexibiliteit en ruimte voor ontwikkeling
Coneco heeft mooie projecten en kijkt naar de toekomst. Dat betekent dat je tijd en ruimte krijgt om jezelf te ontwikkelen: nieuwe dingen proberen, opleidingen of trainingen volgen, met collega-engineers een middag studeren, dingen uitproberen, testen enzovoort. Installaties worden steeds vaker softwarematig aan- en bijgestuurd. Dat betekent dat ze met elkaar moeten communiceren via Modbus, M-bus, KNX en BACnet. Ik vind het interessant dat we ons op dit gebied continu ontwikkelen.
Tot slot biedt Coneco flexibiliteit. Ik breng op donderdag en vrijdag de jongste naar school. Dan kom ik wat later. Dat is geen probleem. En bij een complex project, als ik echt flink moet programmeren en mijn hoofd erbij moet houden, ga ik wel eens een dag ongestoord thuis werken. Die vrijheid en ruimte zijn fijn en die komen mij én mijn werk ten goede.
“Ik ben begonnen als calculator in de meet- en regeltechniek en heb daarna verschillende functies in het vak gehad. Maar mijn hart ligt bij het maken van offertes. Ik vind het mooi om als spin in het web te werken tussen potentiële opdrachten en de uitvoering. Het mooiste van dit vak is met technisch vernuft aan de wens van de klant voldoen én tijd- of geldbesparing realiseren. Het allermooiste? Als mijn rekenwerk wordt gehonoreerd.”
Wat moet je weten en kunnen voor deze functie?
In de eerste plaats is het goed om voor deze functie een technische achtergrond te hebben, liefst in de meet- en regeltechniek. Ik heb HTS Operationele Technologie gedaan en sinds 1996 werk ik in de meet- en regeltechniek. In deze functie moet je een bestek kunnen lezen, bestaande regelkastschema’s en principeschema’s begrijpen. Dat is de basis waarmee ik ga rekenen. Verder is het handig om te weten waar je extra informatie kunt halen. Ik overleg daarvoor ook veel met mijn collega’s: projectleiders, software engineersen onze afdeling research & development. Zeker bij technisch complexere projecten probeer ik al in de offertefase technische, slimme oplossingen te bedenken. Als technical sales engineer is het van belang dat je vragen kunt stellen en kunt doorvragen, bijvoorbeeld aan de installateur of aan de bestekschrijver. Je moet op zoek naar de vraag áchter de vraag. Dáár ontstaan creatieve oplossingen. Én je moet kunnen onderhandelen, vooral aan de inkoopkant. In deze functie werk je veel met Excell, Word en calculatieprogramma’s.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Ik heb echt een binnenfunctie en ben veel aan het rekenen en verzamel veel informatie. Ik werk gemiddeld aan zo’n 50 verschillende offertes. Alle informatie die ik terugkrijg via nota’s van inlichting, via de opnames op locatie en via mijn collega’s, verwerk ik in de offerte. Soms kost een offerte een uurtje; dan gaat het vaak om uitbreidingswerk bij een klant. Maar soms kan ik ook weken werken aan één offerte. Dan betreft het een omvangrijk project met veel installaties. Of een complex project met innovatieve technieken en nieuwe software.
Wie zijn jouw gesprekspartners?
Ik werk het meest samen met accountmanagers en projectleiders. Daarnaast werk ik veel met collega-technical sales engineers om te sparren of zaken af te stemmen. Ook objectbeheerdersbellen me vaak of ik een offerte kan uitbrengen voor uitbreidingswerk. En natuurlijk heb ik contact met de opdrachtgever, bestekschrijvers en met externen als het gaat om inkoop.

De meeste voldoening ervaar ik als mijn werk technisch-inhoudelijk én financieel aansluit bij de wens van de klant.
Wat vind jij zo interessant aan je functie?
Ik vind het mooi om alle stukjes informatie te verwerken tot een goede aanbieding. Het interessantste van mijn werk is om samen met collega’s creatief te zijn: slimmigheden inbouwen waardoor we scherper kunnen offreren of tijd kunnen besparen. De meeste voldoening ervaar ik als mijn werk technisch-inhoudelijk én financieel aansluit bij de wens van de klant. Natuurlijk ben ik trots als mijn rekenwerk leidt tot de realisatie van een project!
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Ik heb verschillende werkomgevingen meegemaakt. Wat me opvalt, is dat de sfeer bij Coneco onderling heel prettig is en de saamhorigheid groot is. Als ik dreig over te lopen, staan er altijd collega’s klaar om te helpen. Hier gaan de schouders er echt samen onder. En het allermooiste vind ik dat men zich bij Coneco aan zijn woord houdt als en zegt dat werken belangrijk is, maar dat privé altijd op 1 staat.
Wat biedt Coneco jou als extra?
Ik vind het heel fijn dat we behoorlijk wat vrijheid hebben. Ik hoef me niet in bochten te wringen als mijn vrouw een keer eerder naar haar werk moet en ik onze zoon naar school breng. En als mijn kind ziek is, dan kan ik ook vanuit huis inloggen en werken. Ik woon in Bussum en dat is wel even rijden naar Coneco. Dan is het soms praktisch om thuis te beginnen en na de files te vertrekken. En dat kan.
Op de foto: tekenaar M&R-techniek Michel
“De een tekent liever een standaard regelkast, de ander vindt engineeren aan een speciaal project het mooist. Wat de tekenaars M&R-techniek allemaal uitdagend vinden, is het bedenken van slimmigheden die voordelen opleveren voor het einddoel en voor de eindklant: een perfect werkende installatie. Kennis, creativiteit en ervaring gebruiken, dat drijft de tekenaar M&R-techniek.”
Tekenaar M&R-techniek? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Om een goed tekenaar M&R-techniek te zijn, is een mbo-opleiding elektrotechniek de absolute basis. Daarnaast is kennis van installatie- en meet- en regeltechniek echt niet te missen. Wij zetten bijvoorbeeld een principeschema op van een ketelinstallatie met daarachter radiatorengroepen of een schema van een luchtbehandelingsinstallatie. Het is dan belangrijk als je weet wat de afzonderlijke delen van de installatie doen en nodig hebben. Omdat wij de tekeningen maken voor de regelkasten, is het handig als je ervaring hebt met het opbouwen van een kast. Wij hebben zelf ook kasten gebouwd en dan weet je bijvoorbeeld welke regelaar welke bedrading nodig heeft en welke bedradingskoker je moet intekenen. Wij werken in Eplan, ons elektrotechnisch tekenpakket met talloze mogelijkheden.
Omdat de installatie- en meet- en regeltechniek voortdurend in ontwikkeling zijn, moeten we die kennis continu actueel houden. Daarvoor volgen we cursussen of trainingen, bijvoorbeeld binnen onze Coneco Groeiacademie. Daarnaast is internet natuurlijk een belangrijke kennisbron.
Hoe ziet jullie dagelijks werk eruit?
Wij werken in een team van tekenaars M&R-techniek. In principe werken we zelfstandig aan één project. Omdat we bij Coneco ook uitdagende en omvangrijke projecten realiseren, werken we soms met meerdere tekenaars aan een project.
Wij tekenen schema’s voor regelkasten en regelinstallaties aan de hand van een bestek, principeschema’s, functielijsten en specifieke gegevens die wij van de projectleider MRKontvangen. Allereerst zetten we het principeschema op in Eplan en vervolgens werken we in hoofd- en stuurstroom alle elektrotechnische componenten uit, zoals voedingen en de aansturing van bijvoorbeeld pompen, afsluiters en opnemers. Hier zie je dus de elektrotechniek en de installatie- en meet- en regeltechniek samenkomen. Aan het eind wordt dan de indeling van de kast getekend, die is belangrijk voor de kastenbouwer.
Met wie werken jullie samen?
Wij werken samen met onze Coneco-collega’s, vooral met de projectleiders MRK en de werkvoorbereiders. Soms zitten we samen met de software-engineers, bijvoorbeeld om te overleggen of de gevraagde schakelingen wel in een bepaalde regelaar geprogrammeerd kunnen worden.
Wat vinden jullie zo interessant aan jullie functie?
Het mooiste van dit werk is slimmigheden bedenken en verwerken om de perfect werkende regelinstallatie te krijgen. Het is een uitdaging om een regelkast zodanig efficiënt op te bouwen, dat hij compacter is dan vooraf bedacht. Dat vraagt om creativiteit, kennis en ervaring. En dat gebruiken we niet alleen bij het ontwerpen van een nieuwe kast, maar ook bij renovatieprojecten. Bij deze projecten kunnen we weer heel andere uitdagingen tegenkomen. Daarom gaan we graag op locatie de bestaande regelkast te bekijken. De informatie die we daar opnemen, gebruiken we om de bestaande kast aan te kunnen passen of opnieuw te kunnen bouwen.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Bij Coneco is het onderlinge vertrouwen en respect groot. Het is fijn dat we echt van elkaar op aan kunnen. Doordat iedereen zich aan de afspraken houdt, kan je optimaal doorwerken. En als er iets is, dan spring je bij. We staan samen voor een project. Dat komt het werkplezier én de kwaliteit van ons totale werk ten goede.
Wat biedt Coneco jullie als extra?
Coneco stelt de mens op 1 en de medewerker op 2, zo ervaren wij dat echt. Als er bijvoorbeeld iets is waardoor het werken even niet of wat minder gaat, dan kan daarover gesproken worden en dan vinden we samen een oplossing. De waardering voor de mens is hier groot.
Deze blog is geschreven vanuit Jaspers vorige functie. Op dit moment bekleedt Jasper de functie van Projectleider service en onderhoud.
“Ik kom bij een project kijken als een installatie compleet is opgeleverd en als deze een jaar heeft gedraaid. Ik verzorg vanaf dat moment de service en onderhoudswerkzaamheden. Mijn uitdaging is om de totale installatie verder te finetunen en te optimaliseren.”
Servicetechnicus Meet- en Regeltechniek? Wat moet je daarvoor weten en kunnen?
Als Servicetechnicus Meet- en Regeltechniek is het van belang een brede werktuigbouwkundige en installatietechnische achtergrond hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat je weet hoe een installatie werkt, hoe deze wordt aangestuurd en hoe je kunt naregelen en finetunen. Daarnaast is kennis van meet- en regeltechniek essentieel. Uiteindelijk is het aan te raden een opleiding MRK-A en KLI-C te volgen.
Ik ben begonnen in de installatietechniek, als verwarmingsmonteur. Via opleidingen als ‘onderhouds- en servicemonteur’ en later ‘servicetechnicus’, raakte ik steeds meer geïnteresseerd in de meet- en regeltechniek. De combinatie van al specialistische disciplines vind ik interessant.
Omdat een servicetechnicus met veel verschillende mensen samenwerkt, is het handig dat je goed kunt communiceren. Daarnaast is het belangrijk dat je problemen niet uit de weg gaat en dat je een doorzetter bent. Je weet immers nooit wat je tegenkomt bij een storing.
Hoe ziet jouw dagelijks werk eruit?
Mijn dagen zien er nooit hetzelfde uit. Ik weet ’s ochtends wel naar welke klant ik ga, maar niet altijd wat mijn werkzaamheden zijn. Meestal ben ik de hele dag op één locatie, vaak bij de eindklant. Ik ontvang dan een lijst met wensen en/of werkzaamheden die de klant graag uitgevoerd wil hebben. Dit kan zijn het nagaan van terugkomende storingen waar de technische dienst zelf niet uit komt. Of het uitzoeken of een regelkring stabieler zou kunnen regelen. Het kan ook zijn dat er alleen wat beeldplaatjes aangepast moeten worden of andere softwarematige aanpassingen. Als er software aangepast moet worden bespreek ik dit met de klant en voer ze vervolgens uit.
Soms ben ik een dag druk met de finetuning van een installatie of werk ik samen met de Projectleider Service en Onderhoud aan een uitbreidingsopdracht. Als ik software moet schrijven, werk ik het liefst geconcentreerd thuis. Ongeveer eens in de twee weken ben ik op kantoor voor teamoverleg. Aansluitend heb ik dan overleg met mijn Projectleider Service en Onderhoud of een kennisdeelsessie met mijn collega-servicetechnici.
Wie zijn jouw gesprekspartners?
Ik werk met veel verschillende mensen samen, het meest met de technische dienst van de klant of met gebouwbeheerders. Zelf werk ik vooral voor eindklanten zoals Heineken, RAI, RIVM en het gebouwencomplex Atlas Arena. Ik heb dagelijks telefonisch overleg met mijn Coneco-collega’s: vooral met Projectleiders Service en Onderhoud en collega-servicetechnici. Ook spar ik met onze software engineers en technisch specialisten over technische vraagstukken.
Wat vind jij zo interessant aan je functie?
Ik vind aanpassingen en uitbreidingen op bestaande installaties het mooist. Bij een gemeentehuis dat we zes jaar geleden hebben opgeleverd, kon de GKW-installatie beter ingezet worden. Daarvoor heb ik in de software een extra koelmachine gemaakt voor de MER-ruimte; deze gaat alleen in bedrijf als in de rest van het gebouw geen koelvraag is. Zo kan de GKW-installatie meer energetisch worden ingezet. Bij de RAI ben ik nu druk met het maken van software en het inbedrijfstellen van 400 kWh meters die we uitlezen via Modbus. In detail werken, puzzelen en uitzoeken hoe het beter kan, dat vind ik mooie opdrachten.
Wat maakt Coneco tot een prettige werkgever?
Bij Coneco gaat het vooral om de mensen. We hebben elk jaar gesprekken waarin we de doelstellingen vastleggen die goed zijn voor mijn ontwikkeling en passend bij de ontwikkeling van Coneco. Ik vind het prettig dat de ontwikkeling van medewerkers hoog op de agenda staat en dat alles kan worden besproken.
Wat biedt Coneco jou als extra?
Coneco biedt een goed salaris, een mooie auto, vrijheid, vertrouwen én fijne collega’s.