Referenties

Deltares: “De eerste resultaten van Coneco Plus zijn al zichtbaar”

donderdag 19 juli 2018

Deltares: “De eerste resultaten van Coneco Plus zijn al zichtbaar”

Op het terrein van onderzoeksinstituut Deltares in Delft staan verschillende kantoren, faciliteitsgebouwen en laboratoria. Voor optimale en duurzame prestaties van de gebouwinstallaties koos Deltares voor Coneco Plus. Een methode die de optimale werking van de gebouwen garandeert. “Door de continue data-analyse en monitoring worden we bij fouten voortijdig getriggerd en werkt het systeem efficiënter”, aldus Deltares.

Deltares doet wereldwijd onderzoek op het gebied van water, ondergrond en lucht. Het instituut werkt samen met overheden, kennisinstellingen en bedrijven aan de oplossing van zeer uiteenlopende vraagstukken. Van overstromingsrisico’s tot klimaatverandering en van bodemkwaliteit tot zeespiegelstijging. Op het Deltares-terrein staan diverse gebouwen met Priva meet- en regeltechniek. Om de werking van de gebouwinstallaties te optimaliseren en te borgen, zijn deze sinds kort voorzien van Coneco Plus.

Grip op het systeem
Gebouwinstallaties bestaan uit verschillende schakels en componenten van diverse partijen, die in theorie optimaal zouden moeten samenwerken. Maar in de praktijk gaat dat nogal eens mis. “Voorheen stelden we fouten in het systeem dan meestal ad hoc bij”, aldus Willem Groenewegen, manager huisvesting en beheer bij Deltares. “Coneco Plus maakt systeemfouten echter direct inzichtelijk, waardoor we meer grip op het systeem krijgen. Vaak was het ook lastig fouten te herleiden, bijvoorbeeld wanneer een klep van een cv-installatie bleef hangen. Nu kunnen we doelgericht aan de juiste instellingen werken. Door de continue data-analyse en monitoring worden we bij fouten voortijdig getriggerd en werkt het systeem efficiënter. Ook kunnen we nu de energiestromen visualiseren. Wanneer we het energieverbruik omhoog zien gaan, kunnen we op tijd maatregelen treffen en de instellingen verder optimaliseren.”

Continue data-analyse
Bij Deltares zijn inmiddels zes grote gebouwen van Coneco Plus voorzien. Gebaseerd op het programma van eisen van Deltares werken we in vijf stappen aan optimaal functionerende en renderende gebouwen. In het commissioning plan en de prestatieborgingsovereenkomst zijn specifieke doelstellingen op diverse prestatiegebieden vastgelegd. Online data-analyse stelt 24/7 vast, wanneer de gebouwprestaties van deze KPI’s (Key Performance Indicators) afwijken. De prestatie-eisen bij Deltares zijn verdeeld in verschillende categorieën. Enkele voorbeelden: comfort (gewenste ruimtecondities), energieverbruik (kwh-meters) of de prestaties van een onderdeel van de werktuigbouwkundige installatie (COP-waarde koelmachine). Door de prestatie-eisen smart te formuleren, worden controleerbare KPI’s geïmplementeerd en wordt de gewenste werking van de installatie vastgelegd.

Gegarandeerde gebouwprestaties
In het eerste jaar met Coneco Plus testen en optimaliseren we de installatie gedurende vier seizoenen. Daarna wordt de installatie opgeleverd. Na zorgvuldige finetuning in het tweede en derde jaar is de installatie optimaal ingesteld en klaar voor de totale levensduur van het gebouw, waarbij Coneco Plus de vooraf vastgelegde gebouwprestaties garandeert. Willem Groenewegen: “Zover is Deltares nog niet, maar de eerste resultaten zijn al zichtbaar. De voorbereiding is goed, we krijgen veel informatie en hebben onlangs een gebruikersinstructie gehad. Wij zijn tevreden over de aanpak van Coneco Plus.”

Foto: Deltares

Deel dit artikel:

Verhalen van klanten en partners

Lees wat anderen over ons zeggen

Site by Alsjeblaft!